söndag 26 april 2015

Regnskog i miniformat

Dossofioritos keramiska pendlar erbjuder epifyter som orkidéer en balanserad växtmiljö lik den naturliga i regnskogen. 
Rätt stuk för epifyter

Italienska Dossofiorito arbetar med ny design för inomhusväxter. Redan i fjol uppmärksammade bloggen företagets fina utställning The Phitophiler, ett koncept med krukor och ställningar för växter.

Vid årets designvecka i Milano ställde Dossofiorito åter ut i Salone Satellite. Nya konceptet Epiphytes är anpassat för just epifyter, växter från regnskogen som exempelvis orkidéer, ormbunkar och olika sorters philodendron.

Dossofioritos keramiska behållare har en yta som ständigt släpper igenom fukt till växterna som fästs med gummisnoddar. 
Vanligtvis planterar vi dessa växter i krukor med jord, bark eller mossa. Men epifyternas naturliga växtplats är är ytligt hängande på trädstammar och i grenar, där se kilar in sina långa rötter.

Som en sorts parasiter, men utan att vara ett dugg skadliga för moderträdet. Epifyter hör hemma i regnskogar i Central- och Sydamerika och finns i över 80 klassificerade arter och svindlande 28 000 sorter!

I tropiska länder arrangeras också ofta just orkidéer hängande fritt med luftrötterna i den fuktiga luften.

På pendlarna når ljus och fukt växter som ormbunkar och mindre sorter av philodendron i en miljö som efterliknar den i regnskogen. 
De keramiska pendlarna skapar ett regnskogsklimat i miniformat för epifyter.

Växterna hålls ständigt fuktiga via vatten som tränger ut till ytan på keramiken och ljus når rötterna och ökar på växtkraften.


Tips! 
Kika på hemsida www.dossofiorito.com samt under etikett Grönt är Skönt inlägg I Salone (3) för mer info.

tisdag 21 april 2015

Milano´s möbelshow

Doftande syrener utanför fina utställningen hos tapetföretaget NLXL i Zona Tortona, Milano. 
Möbler, mat och möten

Hemma efter härliga dagar i ett försommarvackert Milano och årets designrace i mässhallar och utställningar.

Mycket att se, ännu mer att uppleva och ständigt på språng mellan montrar, utställningar och event..!
Blommande blåregn mot husfasaderna under promenaden från hotellet till första dagens pressvisningar. 
I Salone - möbelmässan i de vackra hallarna ute i Rho - öppnar alltid på tisdag i designveckan. Måndag är pressdag med förhandsvisningar och som vanligt startade jag i Zona Tortona.

Utbudet i tidigare så hippa Superstudio Píu fortsätter dessvärre att sina, men fortfarande visar holländska Moooi, Piet Boon och Linteloo säsongens inredningsmode i det gamla fabriksområdet.

Matintresserade designern Paola Navone curerar Linteloos utställning och bjuder in till häng i sköna soffan Take It Easy, bohemiskt skynklig i linne. Bland Linteloos nyheter fanns soffan/fåtölj i uppdaterad mer strikt klädsel. 

Mat var ett stort tema för designveckan, inte minst hos Linteloo som hittar en solklar synk i utställningens ledord Furniture, Food & Fun.

Möbelnyheterna presenterades i en handelsbod med varuhyllor på tapeten, delikatesser och våg på massivt träbord.

Collectionen Butcher Family, design Sjoerd Vroonland för Linteloo.  
Designer Paola Navone, känd för sitt matintresse, hade med säker hand iscensatt utställningen.

Navone var även aktuell hos kreativa tapetföretaget NLXL med kollektionen Addiction, härlig med stora mönster och sköna blågröna färger.

Tapet ur kollektionen Addiction, design Paola Navone för NLXL. 
Öga för mönster har Paola Navone!

Paola Navone har också formgivit bordet Big Island Table för Linteloo med skönt formad skiva och metallstativ, en detalj som blivit rejält på modet och återkom på många av årets nya soffor, fåtöljer och stolar. 

En av de bästa utställningarna under designdagarna var presentationen av slovenska formgivaren Nika Zupanc i coola galleriet Spazio Rossana Orlandi.

Superfint samtida möbelmode, välproducerat av Londonbaserade möbelföretaget och läckert presenterat i gallerimiljö.
Mjuka, runda kurvor i Nika Zupanc´s fåtölj för producenten Sé. 
Stay Dining stol och fåtölj ur Collection 111, design Nika Zupanc för Sé. 


Snyggt!
Det är något med speglar och glas som alltid lyfter en inredning.  Månne anar vi en trend i allt glas som kommer tillbaka i ny möbelform...

Blänkande, speglande, smält, färgat och transparent glas visades hos många producenter under mässdagarna.

Pendlande och färgskiftande belysning Melt, design Tom Dixon.  
Toppföretaget Glas Italia visade småbord och vägghyllor med rundande former i skönt färgtonat glas. Shimmer heter kollationen, formgiven av Patricia Uquiola.

Läckerbitar för soffhörnan. Bord Shimmer formgivna av Patricia Uquiola för Glas Italia. 

Hylla Shimmer, design Patricia Uquiola för Glas Italia. 
Små objekt, prylar om man så vill, blir alltmer i fokus.

Såklart ser vi också fler sätt att exponera objekten, tittskåp och förvaringskabinett. Ett av de formfinaste hittar vi även det hos Glas Italia...

Lägg till bildtext
Kollektionen heter Collector, design av duon Barber & Osgerby och finns dels som i låg variant med låda, lämpligt som soffbord och högt som sideboard.

Så läckert med det tjocka glaset i skivorna!
Låg förvaring Collector, design Barber & Osgerby för Glas Italia. 
Holländska Moooi var på plats som vanligt med en stor utställning på via Savona. I år satsades det rejält på mattor, en av de hetaste inredningsdetaljerna just nu.

Mooois catwalk gör ingen besviken, som alltid snyggt curerad och sevärd.

Låga fåtöljsoffan Love av Marcel Wanders lanserades i fjol och kommer nu med fint matelasserad klädsel, här på parad tillsammans med nya mattmönster. Grått och blått är flott! 

Garden of Eden Netting heter den här mattan, formgiven av Edward van Vliet för Moooi Carpets. 

Eden King heter det här mönstret, design Marcel Wanders/Moooi. 
Det har från vissa håll gnällts över brist på innovation i designutbudet i Milano. Stagnation, bara same, same påstås det. 

Nja, snarare är det väl så att den som tar sig tid nog hittar såväl spännande nyheter, som kreativa grepp och balanserade förbättringar. 

Att stanna i en monter, möta och prata med designer och producenter, lyssna på resonemang, kolla detaljer, känna på material är både lärorikt och viktigt för en träffsäker helhetsbild av designbranschen. 

Återkommer med mer från mässmontrar och event, snackisar och summering av Milanos designvecka i kommande inlägg - missa inte!


fredag 10 april 2015

Mer Milanonytt...

Relansering blir det under Milanos designvecka av lilla fåtöljen The Pot Chair, formgiven av Nanna och Jørgen Ditzel 1953. Tillverkare är danska PP Møbler. 
Retrolansering & industristuk

På måndag drar världens största designevent - Milano Design Week - igång med pressvisningar runt om i den italienska designstaden. På tisdag slår möbelmässan upp portarna under det böljande glastaket ute i Rho...

Aldrig någonsin tidigare har förhandsinformationen varit så massiv som i år och det ser redan nu ut som om vi kommer att serveras en mix av såväl relanseringar av designikoner som industriella influenser.

Spännande ska det onekligen bli, körschemat blir tight och rapport från mässmontrar och event kommer här i bloggen framöver  - stay tuned!

Ur dagens mejlskörd har jag vaskat fram fem förhandsfavoriter...

Danska Lyngby Porcelaen lanserade redan 1936 den räfflade vas som med tiden fått ikonstatus. Nu kommer den i glas och hittar säkert hem..!

Tjeckiska tillverkaren Brokis har inom loppet av bara några år gjort sig ett namn i designvärlden för högkvalitativa glasprodukter. Formgivningen är baserad på kreativiteten hos företagets AD, Lucie Koldova. Bloggen har tidigare uppmärksammat henne coola lampor (se under etikett Belysning) och i Milano visas bland andra den här läckra lilla vägglampan.
Svenske designern Markus Johansson Studio ställer ut sin nya stol Loop Chair i Salone Satellite på Milanomässan. Stolen är framtagen i samarbete med formgivarna Erik-Hugo Pajos och Omayra Maymó.  

Sist, men inte minst, i nyhetssvepet inför Milano Design Week - kika här på kollektionen Officina, stol och bord i metall. Formgivningen står bröderna Ronan och Erwan Bouroullec för och producenten heter Magis. Riktigt läckert! Mer kontorsmöbler blir det på mässan i Salone Ufficine som tillsammans med Euroluce arrangeras vartannat år. Och i är är det alltså dags igen för både ny belysning och form för offentlig miljö.

torsdag 9 april 2015

Formfint från Färg & Blanche

Superfin monter på Stockholm Furniture & Light Fair, curatorer Färg & Blanche för TMF, Trä- och Möbelföretagen.
Inside Scandinavia och mer...

Designparet Fredrik Färg och Emma Blanche skapade i samarbete med Trä- och Möbelföretagen, TMF en av de mer omtalade utställningarna på Stockholm Furniture & Light Fair.

Montern Inside Scandinavian Design blev en fin presentation av värden kring möbelform och tillverkning.  Inramningen med ett läckert rutnät i böjträ var producerad av Nybrobaserade företaget Bendinggroup och tanken är nu att utställningen ska visas på nya arenor.  

Kreativa Färg & Blanche var även aktuella med nya produkter på mässan.

Fåtölj Emma (hög rygg) och Emily (låg rygg) samt fotpall Jack & Elsa, design Färg & Blanche för Gärsnäs. 
I montern hos Gärsnäs visades den prisade fåtöljen Emma med uppföljande fotpallar i två storlekar. Pallarna Jack & Elsa är döpta efter hundarna som designduon ständigt träffar på i Gärsnäs showroom.

Formfint i grått.  Fåtölj och pall design Färg & Blanche/Gärsnäs.   
För svenska Johanson Design har Färg & Blanche formgivit Frankie, en stapelbar stol tänkt för kontor och offentlig miljö med metallstag som fäster det stoppade ryggstödet i form av hängslen.

Härligt, innovativt och roligt och en väl genomförd och konsekvent design från Färg & Blanche som arbetar med såväl skräddade som djurlika inslag i sin formgivning.


Hängslen på kontorsstolen Frankie, design Färg & Blanche för Johanson Design.

Rullande sits. Fåtölj Emily, design Färg & Blanche för Gärsnäs. 
Lilla välskräddande fåtöljen Emily skapades som en uppföljare till fåtölj Emma för producenten Gärsnäs. Nu finns Emily även med rullben, lika fin i offentlig miljö som på hemmakontoret.

                                   www.fargblanche.com

onsdag 8 april 2015

Sagolik design

Prunkande blomster i sagolika Hobbiton på sydön i Nya Zealand
I hobbitarnas värld...

Doftande blomster och klättrande kaprifol omger de små husen i Hobbiton, inspelningsplats för hobbitriket The Shire i regissören Peter Jacksons filmepos Sagan om Ringen.

Här, i en grönskande dal på Sydön i Nya Zealand, fann filmscouterna den perfekta platsen att bygga Middle-Earth och skapa hobbiten Bilbos sagoland med små hus insprängda i kullar...

Halmtak och klängande kaprifol omger Hobbitons pub The Dragons Inn.
En liten dal med mjuka, gröna kullar på fårfarmarfamiljen Alexanders ägor skapades Hobbiton som i dag är en av Nya Zealands verkliga hot-spots för utsocknes från världens alla hörn.

Det är en strålande upplevelse att vandra runt i hobbitriket där den sagolika designen och äkta hantverksskicklighet genomsyrar varje liten detalj...

En försiktig knackning på dörren förändrade livet totalt hos fårfarmande familjen Alexander på Nya Zealands sydö. Här på ägorna skapades de små hobbitarnas rike och i dag är platsen en suverän turistmagnet. 
För några månader sedan, på resande fot i en annan del av världen, vandrade jag runt i Hobbiton, grymt imponerad och knockad av charmen och scenerierna i en sagolik verklighet.

Här är Bilbos hobbithåla där Frodo och Gandalf blickar mot solnedgången och sagan tar sin början i filmtriologins första del Sagan om Ringen (The Fellowship of the Ring).
Allt är nämligen alldeles på riktigt, allt från de små hobbithålen med doftande trädgårdar, kvarnen med sitt halmtak, vattenhjul och och damm, fruktträden och grönsakslanden.

Bara de små glada och förnöjsamma hobbitarna som saknas!

Idyllisk vy över kvarndammen allt skapat som om det funnits i hundratals år. 
Puben The Dragons Inn i Hobbiton är den mest välbesökta på hela Nya Zealand. Här stannar nämligen de drygt 300 000 besökare som varje år besöker Hobbiton för en pint av det Hobbitons egenbryggda öl eller ett glas cider.

Halmtak och gröna kullar i ett strålande väl genomfört filmbygge. 
Hundratusentals filmfans reser till inspelningsplatserna ur Peter Jacksons sagotriologi. Själv från Nya Zealand visst regissören redan när han som tonåring läste Tolkiens böcker att det var just i hemlandets magiska natur filmen skulle spelas in.

Det är magiskt och maffigt och vem skulle inte vilja bo i det här sagolandet i en annan del av världen..!

På resande fot i en annan del av världen möter blomsterprakt i hobbithålens trädgårdar. 

Villa Vals i Schweiz

Ett av världens i dag mest omskrivna arkitektprojekt är Villa Vals i de schweiziska alperna.

Spännande, coolt och innovativt. Och nog liknar den runda exteriören ett jättestort hobbithål i den gräsbevuxna kullen...

Villa Vals exteriör ligger likt ett stort hobbithål i den gröna bergssluttningen intill Therme Vals i Schweiz.

Människan har genom årtusenden grävt sig in i berg och kullar för att skapa trygga, säkra boplatser.

Referenserna bakåt i tiden var starka när arkitekterna Bjarne Masterbroek och Christian Müller började skissa på Villa Vals.

Att gräva ut och skapa en bostad inne i bergssidan, med utsikt över böljan dalar och toppiga alper, krävde år av planering, projektering, byggande - och kapital.


Utsikt över alperna från Villa Vals uteplats där de rundade väggarna ramar in naturen. 
De båda nederländska arkitekterna Masterbroek och Müller arbetar med stora, världsomspännande och innovativa uppdrag via sina respektive kontor SeARCH och CMA.

Tillsammans ritade de Villa Vals som är ett strålande exempel inte enbart på en cool huskonstruktion, utan även på nederländsk samtida design.

Betong i väggarna och superdesign i inredningen i Villa Vals. 

Möbler, belysning och inredning i det spektakulära huset är signerad formgivare som Hella JongeriusDemakersvanScholten & BaijingsMarcel WandersClaudy Jongstra och Vitra Nederland.
Umgängesavdelning intill köket i Villa Vals. 
Innerväggarna är gjutna i betong, rummen ligger på olika höjd och avsatser, alla med någon liten ljusglugg ut mot alpnaturen.

De stora fönstren i den skålformade fasaden har spegelglas, så den fantastiska vyn över alpernas bergssidor reflekteras in i husets vinklar och vrår.

Sovrum med närmast sakral känsla i Villa Vals innersta.

Villa Vals är ett av världens mest omskrivna och omtalade arkitekturprojekt och dyker ofta upp i  media. I Sverige har vi sett Villa Vals i SVT:s teveprogram Fantastiska hus som sändes den 7 april 2015.
Ingången till Villa Vals sker genom ett intilliggande fårhus och via smala tunnlar och trappor i betong når besökare det innersta i det superdesignade hobbithålet. 
Villa Vals skålformade exteriör i den schweiziska alpbacken.  
Tips!
Mer info både om både fantastiska Hobbiton på Nya Zealand och Villa Vals finns på respektive hemsidor: www.hobbitontours.com och www.villavals.ch

lördag 4 april 2015

Frösådd

Sparade frön från i fjol blir ny sådd i vår. Foto: www.linneawarvne.se
Blomsterbädd på g...

Aprilvädret är galet lynnigt, men blåmesarna bygger bo och i vårkvällen sjunger koltrasten. Nu börjar våren!

Rabatterna ligger svarta och doftande, uppluckrade med ny jord och gödsel från hästhagarna nere vid vattnet.

Nu tar jag fram kuverten med fjolårets torkade bomsterfrön - äntligen dags för frösådd...

Torkade frökapslar och ärtskidor sorteras och frön stoppas i kuvert. Foto: www.linneawarvne.se
Det var en varm söndag i slutet av september,  när aklejablommornas blad skiftade från ärtgrönt till femtio nyanser av bordeaux, som jag gjorde i ordning mina frökuvert.

Blomsstänglar med fröhus hade fått torka upp-och-ner i speceriglas. Nu skakade jag loss och pillade ut de små fröna, sorterade och la i kuvert med snirklig påskrift.

Stilleben från septemberpyssel. Den fina blomstertavlan, olja på masonit, är målad av konstnären Paul Engdahl. Foto: www.linneawarvne.se

Det är en skön känsla att vara med om trädgårdsårets dynamiska kretslopp, där årets frösådd följer på vinterförvaring av växter och lökar och samlade av mängder små frön från från sommarens blomsterprakt.

Frön från luktärt som snart stoppas ner i varm, mörkt jord för årets blomning. Foto: www.linneawarvne.se

Egen fröskörd av guld värd. Jag sparar alltid frön från perenner som jättevallmo, akleja, krolliljor och månviol till en ny frösådd.

Nya små skott skjuter upp och nya plantor ökar på blomstermängden i trädgården.

Även den ettåriga luktärtens små korn petas ner för en ny säsong. I år blir den fjärde generationen doftande favoriter från den allra första lilla fröpåsen...

Mot slutet av sommaren ser det ut såhär - igen... Foto: www.linneawarvne.se

Med varm, svart jord och vårvärme kommer snart de första skotten fram i drivbänkar och rabatter .

En hel lång blomstersäsong väntar innan det blir september igen - och åter tid att en skön sensommardag ta tillvara de torkade fröhusen...

Tips! 
Att byta frön och blomsterskott har trädgårdsintresserade människor gjort i alla tider och att ta med frön från den egna trädgården är en trevlig present.
Så spara i sommar de utblommade fröstänglarna upp och ner i glasburkar.
När de torkat, pilla ut frön och lägg i kuvert.
Skriv på blomsort och när de skördats, spara själv och ta med som present till odlingsroade vänner.