onsdag 30 juli 2014

Streets of San Francisco...(2)

Pampiga entréer, snickarglädje och liggande träpaneler i San Franciscos stadsvillor. 

Stadsvillor & hippiehipster 

Det strapatsrika strosandet på San Franciscos gator tar oss upp till kvarteren mot Lafayette Park och gatorna Gough och Franklin med sina viktorianska stadsvillor. På Franklin Street ligger Haas-Lilienthal, stadens bäst bevarade hus från epoken, i dag ett museum med intakt inredning och inventarier.

Gillar man inte museum räcker det fint att traska uppför backarna. Strosa längs maffiga hus i kvarter med snickarglädje, torn och burspråk och fint målade fasader av liggande träpanel...

Limegrön skönhet från Victoria´s tid på Gough Street i San Francisco. 

Spöklikt kråkslott på Fulton Street. 

Vikorianskt tittgodis i San Franciscos backar. Mörkt pastellrosa liggande träfasad, gräddfärgade snickerier och fin fiskfjällspanel på taktoppen! 

Lafayette Park, en grön skön lunga i storstaden med utsikt över kullar och hav... 

...magnifika träd, vackra planteringar och ett säkert stopp i stadsstrosandet i San Francisco. 

Uppfinningsrikedomen och snickarglädjen är total på sina håll. Kika här för lite mer viktorianskt tittgodis i kvarteren runt Lafayette Park.

Pelare, valvbågar, stuckatur, guldornament, liten balkong och överskjutande oktavformat tak - charmig arkitektonisk mångfald från mitten av 1800-talet. 

Vilken färgsättning! Ett toppjobb i petroleum, rost och turkost där snedtakens harlekinrutiga fjällpanel bildar ett effektgullt mönster. Mästerligt viktorianskt hantverk bildar bas för en superfin sentida renovering.  

Antik inspiration i burspråkets kolonnform och dekorationer med lagerprydd profilbild och slingor av druvklasar och vinblad. Mättade pastelltoner i rosabeigegrått.

Blommande bourgainvillea pryder den här verandaentrén med spaljédekoration och järngrindar. 

Gigantisk taklök i terakottakruka tar vi med oss som ett grönt tips för den egna husentrén. 
Smala stadsvillor med stor burspråk i klara, lysande färgsättning möter när vi traskar ner mot Divisadero Street bort mot  Haight Ashbury. 
Färgstarka krukor bakom säkerhetsgaller. Ett enkelt tips är att måla loppiskrukor i olika form, stor effekt för liten peng! 

Janis Joplin köpte en begagnad Porsche 356 Cabriolet och lät måla upp bilen i tidens kreativa hippestuk. Bloggen letade, letade och letade...

... men det närmaste vi kom var en graffitisprayad VW. En lite udda kamrat på gatorna i Pacific Heights. 

Via flotta området Pacific Heights går promenaden ner på Divisadero Street med antikbutik och lite nedslitna kvarter ner till Masonic Avenue.

I många år har gatan varit en av de farligaste i San Francisco, men i fjol beslutades om en stor upprustning. Cykelstråk, nya trottoarer och nyplantering av hundratalet träd ska skapa ett bättre stadsklimat till våren då det sponsrade byggandet ska sätta igång.

Vi korsar Masonic och kommer snart fram till en historisk korsning...

Masonic Avenue
...nämligen hörnet där Ashbury Street möter Haight Street. Namnet på två små gator i storstaden San Francisco som blev världens epicentrum under hippieeran i slutet på 1960-talet.


Vet inte om det var just hit cyklisten på Haight Street pekar...
Haight Ashbury blev också namn på en stadsdel. Nu är vi på klassisk hippiemark.

Färgglada  butiksskyltar lyser utanför röka-på butikerna lockar vinddrivna ungdomar och luggslitet klientel, fjärran från de unga flower-power studenter som utgjorde navet i hippierörelsen i slutet av 1960-talet.

...men butikerna sticker ut längs den klassiska hippiestråket. 
Hippienästet Haight Ashbury var länge ett nedgånget och slitet område och det är först under de allra senaste åren som en förändring skett. Atmosfären lockar fortfarande unga kreativa människor till kvarteren som nu lever upp i en hippiehipser livsstilsmix.

Haight Street är huvudstråk med många vintagebutiker, musikaffärer och restauranger. Ett hett tips är puben Magnolia med eget bryggeri och jättegod mat.


Kul mix av överskottsprylar och second-hand. 

Prisbelönt vintagebutik för urbant livsstilsmode. 

Följ decennier av fashion i vintagetemplet i två våningar på Haight Street. 

Lite av en favvobutik är Wasteland med en mix av vintage och nytt för en het hippiehipsterlook.  

Eget bryggeri, skön atmosfär, trevlig servis, kul kundklientel - och fräsch och jättegod mat. Missa inte Magnolia på 1398, Haight Street. 

San Francisco är inne i en tillväxtfas. Staden uppmärksammas återigen som ett hett resmål och turisterna sluter upp med resereportage och guider i hand. Men även ekonomiskt rullar hjulen med nyetableringar inom it-branschen och fastigheter.

Det rustas upp och det byggs nytt, exempelvis på Hayes, Fell och Oak i närheten av lilla parken Alamo Square.

Träskeletten till de nya bostadsrättshusen har inspiration från viktoriansk tid och det rätta, traditionella stuket  med burspråk och oktagonvinklade tak.


Nybygge på gång på Oak Street. 
Hayes Street är trevlig att strosa på med många små modebutiker, caféer och restauranger.

Här ligger exempelvis Arlequin, vinbar och restaurang och café på en grönskande bakgård. Ett perfekt stopp under stadspromenaden.

Hayes street är en trevlig gata att flanera på med butiker och caféer. 

Köp en flaska gott vin, boka bord eller ät en dagens i Arlequins café.

Arlequins restaurang med få bord...

...men eget café vägg i vägg och en grönskande utegård. 
I Hayes Street brokiga butiksutbud finns också en hel del kul inredningsbutiker. Värd ett stopp är Maker & Moss med möbler och prylar en skön stilblandning.

Maker & moss på 364, Hayes Street i San Francisco. 


Inspiration och kanske ett litet inköp som får plats i resväskan. Maker & Moss är värd ett stopp på stadspromenaden. 

Flanerandet i storstaden San Francisco är över för den här gången. Nu vilar vi våra fötter i bilen och kör vidare kustvägen California 1 söderöver.

Nu väntar hav och stränder, berg och dalar längs den klippiga stillahavskusten i södra Kalifornien - missa oss inte!

Vackra vyer längs California 1 ner mot...


...Pebble Beach´s stenstränder. ..

...och ruffa, rullande vågor på sjöelefanternas kaliforniska kustremsa. 



söndag 27 juli 2014

Sommarskrapet...(nästan final)

Järnstommar svartmålade, sits lagad och ytorna slipade. Nu återstår slutfinishen i Sommarskrapet - målning...


Fixat för slutfinish...

Precis när de första tunga regndropparna i det som ska bli sommarens värsta åskoväder faller ner i trädgårdens prasslande torka blir vi klara med allt underarbete på våra caféstolar.

De smidda järnstativen har strukits med halvmatt lackfärg. Den ena sitsens ribbor är fastskruvade och formsågade. Allt trä är slipat och nu väntar vi bara på leverans av vår beställda färg...

Vi valde färg 229 Elephant´s Breath från Farrow & Ball.
Det blir återigen en färg från brittiska Farrow & Ball som blivit något av en favoritleverantör. Den här gången valde vi en mjukt beigegrå nyans - Elephant´s Breath - med nummer 229 på färgkartan.

Från garaget hämtade vi två stora ytterkrukor som tvättades och slipades lätt. Även de kommer att få sig en släng av penseln...


Slipade träytor och stor lerkrukor i väntan på målning. 
Nu är det bara att invänta färgleveransen - sen är vi i final med Sommarskrapet!

Missa inte kommande inlägg och kika gärna under etiketten Renovera mera i Arkivet för fler inspirerande projekt -

onsdag 23 juli 2014

Sommarskrapet...(halvvägs)

Skrapa, slipa, spackla, nytt virke, skruvar...vi är halvvägs i sommarprojektet med att renovera de gamla caféstolarna.

Nytt material & underarbete klart! 

Vi är nu halvvägs i Sommarskrapet - renoveringen av de gamla caféstolarna. Underarbetet är färdigt och vi har skrapat, spacklat och slipat och slipat lite till...

Gammal färg och rost är borta, nytt virke till den ena stolens ribbsits är inköpt liksom skruv och mutter att fästa delarna med. Först när järnstommen är målad och ribborna fastskruvade formsågar vi till sitsen...

En morakniv är ett alldeles utmärkt verktyg för det mesta - här har vi skrapat färg och rost med morakniv innan den sista slipningen med fint slippapper. 

Men det har inte varit en alldeles enkelt resa såhär långt. Att få bort järnstommen sönderrostade bultar klarade vi inte, men vem kan fixa det i högsommaren? I hantverksbyn hade den stora mekaniska verkstaden sommarstängt...

Vi ringde runt och fick äntligen napp hos Mekonomen som med den äran fick loss de gamla bultarna och ersatte med skruvar. Enkla att justera så stolarna smidigt kan fällas ihop. Vilken service, tack Mattias!

Nya skruvar i järnstommarnas krysstag fick vi hjälp med hos Mekonomen Lidingö som inte slagit igen för sommaren. 
Ett projekt av typ skrapa-slipa-spackla-måla passar utmärkt som sommarjobb. Det är enkelt att jobba ute vid fint väder, vi kan lämna projektet för några dagar och starta upp där vi senaste avslutade.

I dag hann vi fixa nytt material och göra underarbetet - nu väntar det roliga - att måla..! Först ska stolarnas fint smidda järnstommare få rostskydd och en mattsvart färg innan det är dags för sitsarna.

Färgen är beställd från Farrow & Ball...missa inte finalen i Sommarskrapet!

Fågeln i polerad sandsten från en marknad i Franschhoek i Sydafrika vaktar lavendel och kryddor. 

Det surrar av humlor och bin i lavendelkrukorna och i den heta eftermiddagssolen når de doftande växterna höjden i sommarens blomning..!


söndag 20 juli 2014

Streets of San Francisco

Dags att visa framfötterna på San Franciscos asfalt. Här startar promenaden vid ett av de massiva och fint dekorerade avloppslocken som möter blicken överallt på stadens gator. 

Stilla strosande i stor stad

Bästa sättet att möta en storstad är på dess gator. Att med kartan i hand traska upp och ner, fram och åter över stadens torg, längs brusande avenyer och ringlande gator, genom gränder och parker.

Att via minnesmärken, caféer, trädgårdar, restauranger vandra kors och tvärs på asfalt och betong i backarna ner och ut mot hamnar och vatten...

Möta ansikten och miljöer, trafikbrus och byggbuller i det ständigt brusande flöde som skapar den unika karaktären i varje stor stad.

Bloggens road-trip i södra Kalifornien startade med några dagar i San Francisco och ett stundtals strapatsrikt strosande upp och ner över kullarna i en stad i ständig förvandling.

De kom invandrande i kolonialiseringens svallvågor redan under 1800-talet för att skapa ett nytt liv i väst. Fortfarande är Chinatown i San Francisco det område med flest kinesiska invånare utanför Asien.

Promenaden startar vid porten in till de gator där det kinesiska vardagslivet fortgår sedan generationer...

Porten in till Chinatown vid Grant Avenue intill Union Square i San Francisco. 
Grant Avenue är Chinatowns paradgata med röda lyktor, butiker, restauranger och företag. Gatan sträcker sig genom hela området ner till Columbus Avenue och området North Beach som hyser stadens italienska kvarter.


Röda lyktor på Grant Avenue som sträcker sig genom hela Chinatown ner till North Beach med italienska butiker och restauranger. 

Gata upp och gränd in och blicken rakt fram och överallt - bästa sättet att uppleva en stor stad!

Promenaden går vidare, vi viker in på sidogator och genom gränder där det kinesiska vardagslivet pågår i en stad i staden...

Liten trång gränd mellan Chinatowns större gator. 

Grant Avenue må vara paradgatan i San Franciscos Chinatown. Men det är på parallellgatan Stockton Street som den vi möter den smattrande kommersen från tidig morgon till sen kväll...


Dekorativa drakfrukter... 

Vägg i vägg ligger de stora marknaderna och stånden med livsmedel och prylar, torkade kinesiska delikatesser, fisk, te, kryddor, kött och mängder med grönsaker...


Stockston Streets myllrande folkliv och kommers....
...kål och lök i bågnande knippen...
... bananer, kyckling och fläsk, styckat on location...

Tomma lådor travas intill trottaren på marknadsgatan Stockton Street i San Franciscos kinesiska kvarter. 

Chinatown är den bokstavliga sinnebilden för lokal handel...

...här drar butiksägare och kunder sina rullvagnar i synk och synergi sedan generationer. 

Chinatown och Little Italy sida vid sida i San Francisco precis som i New York. Längre ner på Grant Avenue får vi också rejäl NY-feeling av den stora muralmålningen på en klarinettspelande Woody Allen.

Grant Avenue möter Columbus där Little Italy tar vid efter Chinatown i San Francisco. 

Å mer New York hittar vi här på adressen 242, Columbus Avenue i den del av San Francisco som kallas North Beach. Här ligger coola Tosca Café som på kort tid blivit en av de mest bokade restaurangerna i San Francisco.


Tosca Café i ny regi rattad av New York-restauratörer. 
Bakom succén ligger April Bloomfield och Ken Friedman som tidigare haft stora framgångar med restaurangerna  Spotted Pig och Breslin - i New York!

San Francisco har även sitt alldeles eget Washington Square, en fin liten park belägen intill Saints Peter and Paul Church i North Beach. Hit kommer kinesiska invånare för att utföra sin uråldriga gymnastik under de stora skuggande träden.

Röda solfjädrar i effektfull kinesisk thai chi-gymnastik.  

Vi viker av och går Columbus Avenue ner till Fishermans Wharf, skapat för decennier sedan och förebild för många av världens upprustade hamnområden.

De numrerade pirerna lockar med restauranger, barer, caféer, butiker och området är ett måste-stopp för stadens ständiga ström turister.

Alldeles gratis är det att vandra runt och kika på skepp och magasin, uppställda husbåtar från 1800-talet och vandra ut på pirarna och få en känsla av världens en gång viktigaste och största hamn.

Mest aktivitet är det runt Pier 39, där de högljudda gläfsande sjölejonen kivas och vilar på sina flottar.

Kivande, gläfasnde och lekfulla sjölejon i huvudrollen på Pier 39. 

En gång i tiden var hela den mäktiga San Francisco Bay fylld med fartyg och skepp. Sida vid sida låg tusentals flytetyg och enligt sägnen kunde man gå torrskodd över båtdäck till andra sidan av den mäktiga bukten.

Vi åker också båt - ett smart drag ska det visa sig och väl värt de 28 dollar en rundtur ut i bukten kostar.

En av många båtar på tur ut i San Francisco Bay. 
De branta backarna med sina höga hus och stora skuggande träd skapar San Franciscos skyline från havet. 

På avstånd tornar San Francisco upp sig med sina skyskrapor och villa- och trädbevuxna kullar. Tumlare dyker upp i vattnet och måsar följer oss på färden in mot Golden Gate Bridge.

Friska vindar längs stäven på utflyktsbåten från Blue and Gold Fleet. 

Båten tar oss ut på den stora bukten med stäven mot den röda magnifika stålbron som är San Franciscos verkliga golden gate...


En världskändis över djupa kaliforniska vatten. 

Snyggt helt enkelt! 
Kanske en av Kaliforniens mest berömda landmärken kopplar Golden Gate samman staden San Francisco med området Marin County. Designen är art deco och för konstruktionen står ingenjörssnillet Joseph Strauss.

När Golden Gate öppnades år 1937 vandrade närmare 18 000 människor över den röda bron som mäter 1,3 kilometer.

Det är faktiskt en häftig känsla att befinna sig rakt under den enorma och mäktiga stålkonstruktionen. 

På väg tillbaka passerar båten alldeles intill San Franciscos mesta turistattraktion - fängelseön Alcatraz. Så poppis är det att gå iland och kika på detta mytomspunna fängelse att turerna är bokade långt i förväg.

Vi gillar inte väntan och trängsel och kör därför lightvarianten på utlflyktsbåten som svänger runt den lilla ön och får en bra bild av Alcatraz från sjösidan.


Såhär i solsken med ett glittrande stilla hav ser den tragiska ön nästan idyllisk ut... 

...men skenet bedrar. Till The Rock kom USA:s mest omtalade brottslingar. Ursprungligen byggdes Alcatraz som en försvarsanläggning och militärt fängelse redan i mitten på 1800-talet. Det var under förbudstiden som gangsters skickas till klippön som fungerade som federalt fängelse åren 1933-63. 

Från hamnen hoppar vi på en spårvagn och åker tillbaka in i staden över kullarna. Ett måste för alla turister även det, men en tur värd 12 dollar.

Ursprungligen drogs vagnarna av hästar, men många olyckor ledde fram till de spårdrivna tåg som dock än i dag måste skötas manuellt och bromsas med stabil handkraft.   

Cable Car med utsiktsvänliga stopp. 

Snabbt drar tåget upp på höjderna med utsikt över bukten och Alcatraz i soldiset.

Vi hoppar av på höjden och blickar ner på Lombard Street med The Crookedest Street i fonden (bild nedan). Jo, ni vet! den galet smala serpentinvägen som spelat sin roll i så många filmer.

Bara att googla! San Francisco har överhuvudtaget många berömda filmscener och teveserier på sitt cineastiska samvete.
Långt där borta ligger serpentinsnutten The Crookedest Street...

... som lockar en ständig ström av besökare med kamerorna i högsta hugg. 

Omkring 2 000 bilar kör ner för se åtta hårnålskurvorna varje helg. Grupper på segways rullar ner och en ständig ström  turister tar sig upp på trapporna vid sidan av den lilla vindlande vägen som faktiskt bara är 180 meter lång, men har en fallhöjd som slår den brantaste alpväg. 

Streets of homeless...

De fastnar inte på turistbilderna eller i guideböckerna, nämns inte i resemagasinens reportage trots att de är förvånansvärt många och påtagligt närvarande i gatubilden - San Franciscos alla hemlösa och utslagna människor.

Från första steget ut ur Bart-tåget från flygplatsen möter utslagna människor. Veteraner i rullstolar, tiggande unga tonåringar, psykotiskt plågade personer, alkoholister, drogmissbrukare - de finns över hela San Francisco.

Många gånger förfärande och chockerande och ett ständigt debatterat faktum är koncentrationen av marginaliserade människor i staden ett växande problem.

Omkring 7 350 personer beräknas i dag vara permanent hemlösa och leva på San Franciscos gator. Av dessa är närmare 1 000 tonåringar och unga vuxna.

Ett milt klimat, en traditionellt liberal och tillåtande stad med ett generöst bidragssystem, hippiekultur och drömmen om livet on the road nämns som orsaker till att San Francisco fungerar som en magnet för hemlösa och missbrukare.

Men framförallt nämns de ökade klyftorna mellan fattig och rik i denna stad som ser ett ekonomiskt uppsving i en ny it-boom. Unga, skickliga it-proffs, techies, flyttar in och bor de inte inom stadsgränsen bussas in till de nystartade företagen.

Det byggs nya, dyra bostadsrättskomplex på gamla industritomter i kvarter där utslagna tidigare haft sin hemvist och de utslagna drar vidare till andra platser. Hyrorna skjuter i höjden, skillnaden mellan att klara nästa månad och att bli hemlös blir allt mindre.

Utsattheten är extrem på många håll där sprutnarkomaner skjuter i sig knark helt öppet utanför lyxbutikernas skyltfönster och crackpsykotiskt aggressiva skrämmer turistande barnfamiljer utanför hotellentrén.

I sociala medier ropas det på hårdare tag, biståndsarbetare och kyrkor vädjar om utökat stöd, politiker debatterar åtgärder under det att infödda San Franciscobor vittnar om hur de aldrig känner sig hotade och tipsar om bästa sättet att förhålla sig till påträngande påtända tiggare.

Vissa områden är värre än andra som delar av Mission invid Castro och Mission Dolores, kvarteren i Tenderloin och Civic Center där skaror av hemlösa bor utanför stadshuset samt Golden Gate Park.

Inte ens den mest förhärdade undgår att påverkas av dessa eländiga livsöden.

Som den unga killen, smutsig, trasig med stora vackra, blå, men tårfyllda och förtvivlade ögon, som irrar runt på Haight Street med ett bylte i famnen.

Kanske en tonåring på rymmen, kanske en hippiedröm som gick överstyr som tusentals andra på gatorna i San Francisco.

Kanske var han inte en dag äldre än 16 år.

Skaror av hemlösa, tiggare, psyksjuka, drogmissbrukare letar i soptunnor och drar runt sina kärror och bylten på överallt i San Francisco. 


Mer strosande på gatorna i San Francisco blir det i kommande inlägg - don´t miss...