måndag 31 mars 2014

Design within reach

Ljus arbetsplats med gallerikänsla och designklassiker på www.dwr.com 

Inspirerande designfokus

Den USA-baserade inredningskedjan Design Within Reach är en källa för inspiration för den med lite surftid över. Företagets vision är att i fysiska butiker och on-line sälja designmöbler och utbudet omfattar en stor mängd ironisk formgivning av möbler, belysning och accessoarer.

Alla de stora internationella designnamnen och produkter i produktion så långt tillbaka som 1920-talet finns med i DWRs utbud, liksom samtida formgivare.

Grått är flott!
Företaget grundades 1999 av Rob Forbes som via ett stort personligt designintresse insett svårigheten att hitta designfavoriterna i den traditionella möbelhandeln med långa ledtider.

Lång ledtider få butiker med ett brett designfokus ledde till Design Within Reach som idag växt till en inredningskedja med näthandel och butiker, kallade studios, över hela USA.


Eamesikon i förgrunden och tegelväggar i skön synk. 
I affärsidén ingår att just göra kvalitetsformgivning av möbler och inredning tillgängligt för en bred publik, så några Rör ej-skyltar finns inte utan kunder uppmanas att testa, känns och mysa i butikerna, där det enbart på Manhattan i New York finns fyra DWR Studios.

Inspiration finns även att hitta på hemsidan och i nyhetsbrev. Här är fler DWR förslag på inredning med designklassiker...

Varför inte satsa på orange i vardagsrummet?  

Satsbord, olikfärgade skalstolar och lättplacerad hörnsoffa för compact living. 

Soffval i brunt och beige och rosa som accentfärg. 
                                         
                                          www.dwr.com

onsdag 26 mars 2014

Ikea make-over

Byrå Leksvik från Ikea i massivt trä fick ett lyft med ny färg från Farrow & Ball

Måla mera..! 

Bloggens Blocketköp av en skamfilad Ikeamöbel blev vårens premiärprojekt på hemmaplan. Byrån ingick i serien Leksvik, tillverkad i trä och ljuslaserad.

Men med skador på skivan och lossnande skruvar behövde byrån en make-over.

I väntan på ansiktslyft...
Färg fanns kvar sedan sommarens ommålning av ett antikt bord (se Vintagevacker vision under etiketten Renovera mera) - så det var bara att sätta igång med att slipa och spackla och slipa och tvätta...

Sköna nyansen Dove Tale glans 40% från Farrow & Ball/Garbo Interiors. 

Vi strök ytorna tre gånger och resultatet blev över förväntan...

Den lite skamfilade byrån från Blocket  fick ett lyft och flyttade efter ommålning från garaget till ett av husets sovrum. Kruka från Mikaela Willers. Den lilla byrån är ett loppisfynd som också fick sig en släng av penseln.

                                www.garbointeriors.com
                                   www.farrow-ball.com

torsdag 20 mars 2014

Trädgårdsdags!

Finaste utställningen på Nordiska Trädgårdar mötte hos Swedish Society of Public Parks & Gardens med ett bord dukat för grundarna till Sveriges främsta parker. 

Nordiska trädgårdar öppnar upp

Kanske var det ett ödets nyck att just som den stora snösmockan slår till och snön faller tung och blöt över Stockholm - så slår Nordiska Trädgårdar upp dörrarna på Älvsjömässan. Men inget stoppar den allt större skaran trädgårdsentusiaster - kön ringlade lång till entréspärrarna..!

Media fick en tidig förhandstitt innan startskottet för mässan i morse. Det var en härlig kontrast mot snöskottning och slask att mötas av Swedish Society of Public Parks & Gardens vackra bord med ståtliga tallar, statyer och en omgivande bädd av vita tulpaner.

Gästerna vid det fiktiva middagsbordet, var och en med sitt eget personliga kuvert, var grundarna till Sveriges främsta parker och i högsätet fick vi föreställa oss värden själv - Carl von Linné...

I högsätet i utställningen iscensatt av Swedish Society of Publick Parks and Gardens tronar blomsterkungen Carl von Linné. 
Vilken blomma är så intimt förknippad med svensk hemtrevnad som pelargoner..? Ständigt kommer det nya sorter, varje år vinner en av många varianter pris som Årets pelargon. I år heter den Katy 13 och har rosa blommor och rikligt med gröna blad.

Pelargoner i stor mängd möter på Nordiska Trädgårdar och att döma av publikens kassar är det alltid någon liten ny fining som får följa med hem till fönsterbrädet...

Bloggen är dock svårflirtad - inget slår en Mårbacka! (Se Mårbackamani under etikett Grönt är skönt)

Pelargoner i blom på Nordiska Trädgårdar i Älvsjömässans regi.  
Plelargoner mötte också i Plantagens stora utställning där ett stort uppbåd press fick ta del av blomsterkedjans nya koncept och trendspaning.

Plantagen är norra Europas största trädgårdskedja och aviserade vid morgonens pressträff ett nytt affärskoncept där utbudet breddas bland annat med mer snittblommor, odling och ett mer personligt tilltal och kunderbjudande där butikerna även får delvis ny utformning.

I rapporten Växttrender listar Plantagen bland annat självodlat, mormorsblommor och krukväxter med färg och karaktär som up-and-coming...

Enkla redskap, trälådor, zinkbalja och pelargoner i Plantagens stora mässmonter på Nordiska Trädgårdar

Hortonom Johan Orre har arbetat i flera av Plantagens butiker och är idag ansvarig för Plantagen vid Frescati i Stockholm. Han tipsar om att både de gröna 70-talsväxterna som exempelvis monstrea och bladrika mor och barn och doktor Westerlunds blomma får ett uppsving.

Precis som vi lite till mans mer och mer börjar odla våra egna grönsaker, tillbringar mer tid utomhus i inredda trädgårdsmiljöer där vi nyplanterar växter som lockar bin och fjärilar...


Flikbladiga och doftande hälsoblomman Doktor Westerlund är en av bloggens favoriter. Lättodlad, tålig och dekorativ. Tips! Ta gärna ett enstaka vackert blad och sätt i vatten. Snart får bladet rötter och kan stå länge i en vas. 

Blåvita krukor och pärlhyacinter på grå betong i Plantagens monter. 

Små gröna kamrater med olikformade blad sitter fint på trädgårdssoffan! 

Här kikar vi in hos Koloniträdgårdsförbundet där pallkragarna fyllts med mullig jord och gröna, sköna spirande växter.  Så härligt! 
Temat för Nordiska Trädgårdar 2014 är Urban Fägring som hänger på den stora trenden med den grönskande staden.

Det är ett faktum att Stockholm, liksom många av världens huvudstäder, ser alltfler invånare som odlar på balkong och terass, inreder uterum och planterar på grönskande gårdar. Temat följs upp av i en utställning med idébalkonger.

Tolv individuellt inredda balkonger med en yta av tio kvadratmeter finns på mässan, att inspireras av och att även rösta på.

Bloggens solklara favorit är The Plant, skapad av André Strömqvist med en välsynkad syn på just det urbana temat och en lek med den dubbla betydelsen av engelska ordet plant som betyder både planta och fabrik.

Idéträdgården The Plant, skapad av André Strömqvist med lite ruff industrikänsla, retromöbler och lite rostiga hyllplan. 

Inspirationen till sin monter har Strömqvist nämligen hämtat från staden Detroit i USA som gjort en förfallets resa från blomstrande industristad till förfallna ruiner och övergivna bostadskomplex.

Men här - som i andra utsatta områden i USAs storstäder - spirar nya livsformer. Människor flyttar in i förfall, rustar upp och odlar i de tidigare övergivna trädgårdarna.

Växthus på ben, snickrat av gamla fönsterbågar, och kryddväxter i konservburkar i André Strömqvists idébalkong The Plant på mässan  Nordiska Trädgårdar i Stockholm.  

Blomsterkonstnären Gunnar Kaj har skapat utställningen Frökens Fabulösa Gemak för Huseby Bruk. Här en fin spiral av taklök i sköna nyanser med en spretig agave i mitten. 

Doftande, vackra bondsyrener hos Koloniträdgårdsförbundet - snart, snart är det vår! 

Mässan Nordiska Trädgårdar pågår på Stockholmsmässan 20 till 23 mars och är öppen för allmänheten. 
                                     
                                            www.nordiskatradgardar.se




onsdag 19 mars 2014

Ambiente - all in! (3)


Premiär på Ambiente i Frankfurt för Densan, organisationen för traditionellt japanskt hantverk, som i flera fina utställningar visade fantastiska exempel på den japanska hantverkstraditionen. 

Japan calling..!

Årets partnerland vid den stora inrednings- och designmässan Ambiente i Frankfurt i februari var Japan. Ett gott val av mässarrangörerna - och en härlig möjlighet att i utställningar och mässmontrar möta en mängd exempel på japanskt traditionellt hantverk och nutida design av hög kvalitet.

I Messe Frankfurts Galleria fanns en fin utställning iscensatt av Densan, en organisation med uppgift att just internationellt marknadsföra det traditionella japanska hantverket och traditionen bakom hantverksindustrin.

Kimonotextil vävt av Sumiko Aragaki
Organisationen Densan bildades 1975 och är knuten till motsvarande ekonomi-, handels- och industridepartementet i Japan.

I dag finns närmare 220 traditionella japanska hantverksföretag inom områden som textil, keramik, lack och papperstillverkning erkända av staten och organisationen Densan.

Några av dessa företag och hantverkare fick chans att presentera sina utsökta produkter i Densans två utställningar på mässan...

Kimono i tryckt mönster Plum tree av Masayuki Egami

Vikskärm i papper med tryck i Densans utställning på Ambiente. 

Gjutjärn i denna vackra gryta av Katsuhisa Sato

Sakeset Old Pine Tree i lack med guldinläggningar signerad Otake Shikkiten i Densans utställning på Ambiente

Fyra tekniker kombineras i silverhantverket från Tokyo-Ginki som visade både bruksvaror och smycken i Densans utställning. 

Drag av svenska svepaskar har askarna i cederträ, tillverkade av hantverkskoperativet Odate-Magewappa. Föremålen är vackra, lätta och tillverkade för att användas i vardagen.  

Cloisonne, tekniken att skapa mönster av koppartråd och emalj är urgammal och förekommer i Kina såväl som i Japan. I Densans utställning på Ambiente presenterades utsökt hantverk från Nagoya Cloisonne Co-Op

Japanska företaget Showa Aircraft Industry startade som tillverkare av flygplan 1937. På Ambientemässan presenterade företaget sitt samarbete med arkitekten och designern Motomi Kawakami som skapat vidskärm, bokhylla, bord och skål med företagets honungskaklika aluminiumskivor. Ett skönt exempel på hur högteknologiskt industrimaterial når nya marknader via design. Projektet presenterades på Ambiente i utställningen Japan Creative

I Japan Creative presenterades den här bänken, ett samarbete mellan brittiske designern Peter Marigold och den ledande japanska snickerifabriken Hinoki Kogei, grundad 1977 av Chuzo Tozawa. I den massiva bänken har uråldrig teknik används i konstruktionen. 
Smycken tillverkade via en virkteknik presenterade japanska företaget Triple O. Produkterna går under samlingsnamnet Kasamori Lace och premiärvisades på textilmässan Premiére Vision i Paris 2007. På Ambiente visades såväl kragar som långa halsband i guld och svart samt andra smycken i Triple Os monter. 
I regionen Asahikawa i Japan finns sedan decennier många små möbel- och hantverksföretag som arbetar i trä. På Ambiente presenterades enskilda hantverkare i en samlingsmonter. Produkterna - pallar, bord, hyllor, bruksvaror och presentobjekt - i mycket hög kvalitet.  Kika in på www.asahikawawoodworking.com för mer info.  
Lap-top väskor i trä med läderhandtag, design Yujiro Sasaki för företaget Sasaki Kogei i utställningen Asahikawa Woodworking på Ambientemässan i februari. 




Nästa upplaga av Ambiente arrangeras på Messe Frankfurt den 13 till 17 februari 2015.

Partnerland vid Ambiente 2015 blir USA som mässmanifesterar i Europa med specialutställningar och event.

                            www.messefrankfurt.com 

torsdag 13 mars 2014

Ikea PS on the move...

Ungt, urbant och internationellt tema i Ikeas nya PS-kollektion.  

Urban livsstil i internationellt koncept

I supercoola byggnaden där St Görans gymnasium i Stockholm tidigare var inrymt var det i dag världspremiär för Ikeas PS kollektion 2014. Stockholm var en av visningsstäderna, parallellt bland annat i Paris och San Fransisco dukade Ikea upp den nya kollektionen för media.

PS 2014 har undertiteln On The Move och konceptet handlar om multifunktionella möbler och inredningsdetaljer för en ung och urban livsstil där alltfler lever i städer, på mindre ytor - och flyttar ofta..!

Ikea har i utvecklingen av den nya kollektionen samarbetat med femton designer från hela världen. Det är också en internationell fläkt över produkterna som saknats i de senare PS-serierna.

Ikea PS 2014 har både humor, funktion, innovation och flexibilitet i formgivningen av bland annat hörnskåp, belysning, skrivbord och en gallergarderob. Riktigt bra! tycker bloggen.

Här några snapshots från morgonens tidiga pressvisning...

Hörnskåp, design Keji Ashizawa och golvlampa formgiven av Jon Karlsson ur Ikea PS 2014

Skärm med plats för kom-i-håg lappar på Jon Karlssons golvlampa ur Ikea PS 2014

Ikeas pressansvariga Tina Björeman välkomnar till premiärvisningen av Ikea PS 2014 på plats i gympasalen på St Görans Gymnasium i Stockholm

Sekretär/skrivbord, design Krystian Kowalski, Maja Ganszyniec och Pawel Jasiewicz ur Ikea PS 2014

Sekretärens skiva stängs med ett lite retrobetonat beslag, en fin detalj. 

Bord och bänk, design Mathias Hahn, Ikea PS 2014. 

Smalt, högt bord för lap-top, formgivet av David Wahl, Ikea PS 2014. 

Modulsystem för förvaring, design Tomás Alonso, Ikea PS 2014. 

Lite drag av klassisk dansk lampdesign har taklampan, formgiven av David Wahl. Men pendeln i Ikeas nya PS-kollektion går att reglera i två steg så den öppnar sig med färg och ljusstyrka. 

Garderob med galler, design Matall Crasset för Ikea PS 2014. 

                             Säljstart för Ikea PS 2014 sker i de svenska varuhusen den 1 maj.

onsdag 12 mars 2014

Design House News

Arco Desk, design Chuck Mack för Design House Stockholm. Bordets glasskiva tillåter genomsikt och skrivbordets olika delar som benbockar, låda, skiva går att beställa var för sig enligt önskemål. 

Nytt från designförlaget 

Formförlaget Design House Stockholm startade upp årets designvecka i Stockholm med en stor pressvisning i slutet av januari och fanns även med bland de svenska utställarna på Ambientemässan i februari med ett gäng nyheter. Bloggen har tre tips...

Amerikanske designern Chuck Mack har konstruerat Arco Desk, ett enkelt skrivbord med glasskiva som vilar på bockar med en låda för material.

Delarna i Arco Desk är valbara, det går exempelvis att köpa enbart benbockar för den som möjligen redan har en arbetsskiva.


Fem finskålar Set of Bowls i olika material som en skulptur, design Claesson Koivisto Rune för Design House Stockholm

Flitiga trion Claesson Koivisto Rune ligger bakom Set of Bowls med fem skålar-i-ett där varje skål har sin egen form. Materialen växlar från den största skålen i stål via melamin, stengods och trä till minstingen i glas. När skålarna inte används förvaras de smidigt placerade i varandra som blickfång på bord eller köksbänk.

Klassisk Stockholmsmiljö som snart är ett minne blott. Här i lysande blått i kollektionen City, formgiven av Birgitta Hahn får dock Slussen stå kvar. Övriga Stockholmsbilder i kollektionen City är Globen och Stadsbiblioteket. Finns i nyhetsskörden hos Design House Stockholm

Textilformgivaren Birgitta Hahn är kvinnan bakom de tre Stockholmsmiljöer som trycks på kuddfordral (mått 50x50 cm alternativt 20x20 cm) i kollektionen City.

Designen är förvisso inte ny, men Design House Stockholm har lyft fram och placerat motiven - Slussen, Stadsbiblioteket och Globen - centrerade på kuddfodralen.


                      www.designhousestockholm.com